A szélsőséges Noua Dreaptă cafatokra tépegeti pólóját

A szélsőséges Noua Dreaptă cafatokra tépegeti pólóját

Hál’istennek a szélsőséges, nacionalista Noua Dreaptă (ND) képtelen kilépni a hőzöngő, magyarellenes sémákból, ezért idén sem tudnak október 6-án valami értelmes szöveggel előrukkolni. Marad a régi szlogen: mi, magyarok vagyunk a „a román nemzet hóhérai”. Lelkük rajta.
Mert egyébként tisztességes, megalapozott doktrínát terjesztő nacionalista szervezetek akárhol a világban konkrét üzenetekkel állnak elő, sőt, ha kell, több ezer résztvevőt masíroztatnak. Az ND aradi fiókja azonban hosszú évek óta képtelen „tüzet csiholni” az aradi románok lelkében. A magyarázat egyszerű: aki itt született, az megszokta az együttélést a kisebbségekkel. A Kárpátokon túlról betelepített bunkókkal van csak probléma, ők viszont még szerencsére nem hangadók.
Az ND most közleményben szítaná a cirkuszt, számukra a fő gond, hogy az Aradi Magyar Napok több, mint egy hétig tartanak, s ennek keretében „mindenféle programokra” kerül sor, miközben „Magyarország és Szerbia határánál elképesztő dolgok mennek végbe”. Hogy az Aradi Magyar Napoknak mi köze a menekültekhez, nem tudni, a lényeg, hogy az ND agyilag ennyit bír.

Amúgy jó lenne, ha életükben egyszer ők is szerveznének egy tisztességes, anyanyelvtől függetlenül érdekes kulturális programot ebben a városban.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider