Szent Iván-napi tűzugrás [VIDEÓ]

Szent Iván-napi tűzugrás  [VIDEÓ]

A Pécskai Magyar Napok vasárnap ünnepi szentmisével kezdődött a római katolikus templomban, délután pedig ünnepi istentisztelettel a református templomban.
16 órától az Ipartestület székházába vártak kicsiket és nagyokat, hogy találkozzanak Sás Károly íróval és megnézzék a „Csillaghúr és barátai” című zenés programot.
A piactéri színpadon 18 órától vette kezdetét a műsor a Kisperegi Napraforgó Néptánccsoport, a Battonyai Szivárvány Hagyományőrző Asszonycsoport, valamint a Pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes Bojtocska, Kisboglárka és Nagyboglárka csoportjainak közreműködésével.
Őket a magyarországi hagyományőrző népi metál műfajának úttörőiként ismert Palmetta zenekar koncertje követte, amelynek keretében a népi elemek és a rockzene harmonikus találkozását hallgathatta meg a pécskai közönség.
A kilenc óra körül eleredő záporeső majdnem keresztülhúzta a szervezők terveit és bár sokan a sátrak alól hallgatták a Dobroda népi zenekar koncertjét, a nézők egy része hazament.
Miután az ég kitisztult, fél 11 után végül elkezdődhetett a Szent Iván-napi tűzgyújás ceremóniája. Öröm az ürümben, hogy addigra teljesen sötét volt és a színpad tér felé irányított reflektorainak segítségével különleges hangulatot sikerült teremteni, amit a zenei aláfestés csak tetőzött.
A helybeli Búzavirág táncosai rituális táncokkal kezdték a műsort a piactéren, a nézőkkel körbevéve. A tűzgyújtás után látványos táncműsor következett, végezetül a táncosok és a nézők párosan ugrották át a tüzet, hogy, a hagyomány szerint, egész évben egészségesek legyenek.
A Pécskai Magyar Napok harmadik kiadása táncházzal ért véget.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider