Évadszenzáció: Benkóék dixiznek Aradon

Évadszenzáció: Benkóék dixiznek Aradon

Június 14-én, vasárnap, 20.00 órától a Megyei Kulturális Központ Nyári Színházában (George Bariţiu u. 16. szám, a régi vakok iskolája, a Forray utcából nyílik) lép fel a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes, az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band. Már első lemezük aranylemez lett. Fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak.

Magyarországi együttes számára aligha képzelhető el nagyobb dicséret, mint amikor egy autentikus ragtime-on nevelődött tengerentúli a világ egyik legjobb zenekaraként hivatkozik rá. Márpedig a Benkó Dixieland Band esetében pontosan ez történt, s a méltató szavak ráadásul a néhai Ronald Reagan amerikai elnöktől valók. A Benkó Sándor klarinétos vezette formáció története már számokban mesélve is kápráztató: ötvenhét aktív alkotói év, nyolcvanegynéhány lemez, tízezernél is több koncertfellépés, bő háromtucatnyi díj és kitüntetés, valamint felsorolhatatlan számú világsztár, sőt, legenda (Milt Jacksontól Buddy Tate-ig), akikkel alkalmanként kiegészült a társulat.

Benkóék művészetét a legmagasabb elismerés övezi Magyarországon is. Benkó Sándor Állami Díja és Liszt Díja után 1997-ben Göncz Árpád adta át az együttes minden tagjának a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést. Benkóék 2004-ben a PRIMA művészeti díjat és a PRO URBE Miskolc elismerést kapták. Benkó Sándor 2005-ben megkapta a PRO URBE BUDAPEST, 2006-ban a PRO URBE EUROPA kitüntetést, majd 2006-ban a legmagasabb magyar művészeti elismerést, a Kossuth Díjat.

A koncertet rossz idő esetén a Ioan Slavici Klasszikus Színház nagytermében tartják két időpontban, 17 és 20 órától. A 17.00 órai előadásra a délutáni teljes, délutáni nagyszínházi és a diákbérletek érvényesek, 20.00 órakor az esti teljes, esti nagyszínházi bérletek és a meghívók érvényesek.

Jegyek a helyszínen válthatók illetve a 0721 26 58 27-es számon vagy az akamara.ro@gmail.com e-mail címen foglalhatók!

Categories: Életstílus, Slider