Kamaraszínház: új előadás szerdán

Kamaraszínház: új előadás szerdán

Május 20-án különleges színházi élményre invitálja nézőit az Aradi Kamaraszínház. A budapesti Forte Társulat és a Szkéné Színház A nagy füzet című előadása az évad egyik legérdekesebb produkciójának ígérkezik. Horváth Csaba rendezése Agota Kristof legendás regényének sajátos feldolgozása, mely ötvözi a fizikai színház és a hagyományos prózai színház nyelvezetét.

Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik.

A Forte Társulat Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított formáció. A színészekből és táncosokból álló csapat testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén formanyelv létrehozásán kísérletezik. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, és egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

A Színházi Kritikusok Céhe 2013-ban három kategóriában is jelölte A nagy füzet című előadást: Legjobb előadás, Legjobb független színházi előadás, Legjobb színházi zene. A veszprémi Tánc Fesztiválján a produkció elnyerte a Jancsó Miklós-díjat és a Közönség-díjat.

“Ez az igazi összművészeti előadás képes arra, amire túl kevés másik: bár minden síkon – mozgásban, zenében, képzőművészetben, színházban – rendkívülit alkot, megfoghatatlan, de jelen lévő rétegével mégsem a racionalitásra, hanem a lélekre, vagy más szóval az ember legnehezebben elérhető és megmozgatható részére tud hatni”, írja az előadásról a kritika, hozzátéve: “Olyan előadás a Forte Társulaté, ami után nehéz megszólalni, és ami után az ember egy kicsit másként él a világban.”

Az előadás zenéjét Ökrös Csaba írta és játssza.

Helyszín a Ioan Slavici Klasszikus Színház nagyterme, az előadásokat 16.00 illetve 20.00 órától láthatják.

A 16.00 órai előadásra a délutáni teljes, délutáni nagyszínházi és a diákbérletek érvényesek.
A 20.00 órai előadásra az esti teljes, esti nagyszínházi bérletek és a meghívók érvényesek.

Jegyek a 0721 26 58 27-es számon vagy az akamara.ro@gmail.com e-mail címen foglalhatók!

Categories: Életstílus, Slider