Külföldiek földéhsége Arad megyében

Külföldiek földéhsége Arad megyében

Amióta tavaly áprilistól a 17/2014-es törvény, bizonyos megkötésekkel, de liberalizálta a külföldiek földvásárlási lehetőségét Romániában, Arad megyében 1200 hektárt vettek meg. A zf.ro információi szerint a roham akkora volt a megyei mezőgazdasági igazgatóságon, hogy plusz alkalmazottakat kellett beállítani a kérelmek elbírálására, s még így sem érik utol magukat. Idén januártól közel annyi vásárlási igényt (3000) regisztráltak, mint tavaly egész esztendőben. A törvény megjelenése óta Arad megyében 3200 hektár szántóföld cserélt gazdát, s mint említettük, ebből 1200 került külföldi kézbe. A legnagyobb érdeklődés olasz, német, osztrák befektetőknél tapasztalható.
Az igény természetesen feltornászta az árakat is: dombvidéken még csak 2000 euró/hektár az átlagár, síkvidéken viszont átlag 6000 euróért adnak el egy hektárt, de Simánd mellett egy külföldi cég 9800 eurót kínált, és 300 hektárt vett meg. A megyében a külföldiek kb. 20 ezer hektárt birtokolnak, s áttételesen 45 ezer hektárt ellenőriznek bizonyos formákban, ami az összterület 12 százaléka.
A 17/2014-es törvény értelmében a román állampolgárok és maga az állam elővásárlási joggal élhet, ezért az eladásokat kötelezően ki kell függeszteni a polgármesteri hivatalokban. Persze, kiskapuja minden törvénynek van, ráadásul hazai részről nincs akkora tülekedés a földvásárlásra.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Gazdaság, Slider