Parki parkoló: a polgármester visszavonja a határozattervezetet

Parki parkoló: a polgármester visszavonja a határozattervezetet

„Városfejlesztésben bátornak kell lenni, mint annak idején a Városháza vagy a Kultúrpalota építői, hisz akkor is morgolódtak az emberek, minek ekkora polgármesteri hivatal. De mára bebizonyosodott, hogy a tervezőknek igazuk volt, és a jövő számára építettek” – mondta ma a parkok, a vár, belvárosi közlekedés fejlesztési tervének ismertetését betegen is vállaló Gheorghe Falcă polgármester. De bevallotta, elkéstek vele, hisz amennyiben a Városháza mögé, a Salacz parkba (Eminescu) tervezett parkoló projektjét idejében ismertetik, népszerűsítik, akkor információhiány miatt nem kerül sor civil tüntetésre a helyszínen. Más kérdés, hogy a „civilek” nem maguktól szervezkedtek, hanem az Aradon ellenzékben lévő PSD hajtására. Falcă azért többször odapörkölte a a PSD-nek, hogy olyan emberek tüntettek, akik annak idején ezerszámra adtak ki ezer számra garázsengedélyeket, megszüntetve ezzel a zöldövezeteket a lakótömbök körül.
A polgármester a zöldövezetek fejlesztésével kapcsolatos öndicsérő körök lefutását követően elmondta, tetszik, vagy sem, de ha a hivatal nem vállal bátor fejlesztést, akkor a városközpont 2020-ra bedugul. A lényeg, hogy a várhídtól a sportcsarnokig, a Maros-part közvetlen közelében három földalatti parkoló kellene épüljön az elkövetkező évtizedben, hogy akkor végre a Forradalom (Revoluţiei) útjának egyik felét sétálóutcává alakítsák, a másik oldalon pedig az autók csak egy irányba közlekedhessenek, és lenne széles kerékpárút is. A belvárosi forgalmat pedig, miután meglesznek a parkolók, a végig egyirányúsított Dragalina és Decebal sugárutak vennék fel. Elhangzott, Arad fejlesztésében a három célpont a Maros-part átalakítása, a vár civil hasznosítása és a történelmi belváros megszépítése. Mindez elképzelhetetlen parkolóházak nélkül, hisz csak a várhoz, a jelenlegi egyetlen bejárat mellé további kettőt terveznek Maroson átívelő gyalogoshídakkal.
Gheorghe Falcă beismerte, a Salacz-parkban 136 fát kellene kivágni, de a legértékesebbek megmaradnak annak árán is, hogy beépülnek a parkoló struktúrájába.
A hivatal nem dobja kukába a szakemberek, ifjú építészek megrajzolta rekonstrukciós terveket, s a polgármester kijelentette, ha kell, kerületről kerületre jár, hogy meggyőzze a lakosságot ennek fontosságáról.

(irházi)

(Fotók: Aradi Nap)

3

Categories: Aktuális, Slider