Öklözés harminc tanári állás ügyében

Öklözés harminc tanári állás ügyében

A viszonylag csendes aradi házipolitikai hangulatot unta meg a helyi PSD és csapott Gheorghe Falcă polgármester lecsójába, amikor kijelentették, hogy a hivatal nem hajlandó 30 tanár bérét biztosítani, ezért az állások üresen maradnak, az érintettek pedig munka nélkül. A támadást Flavius Maduţa és Dorel Căprar PSD-képviselők indították, azt viszont már „elfelejtették” megmelíteni, hogy a pedagógusok béralapját a kormány szabja meg, s ha nincs pénz a plusz 30 pedagógus fizetésére, akkor állás sincs. „Vagy Măduţa vagy Ponta kellene lemondjon” – válaszolta ma Falcă polgármester.
Sajnos a helyi autonómia mai napig írott malaszt, mert a pedagógusok béralapját a pénzügyminisztérium szabja meg minden megyére, a béreket is a központi költségvetés utalja át az iskolafenntartónak, és a helyi tanácsok ha akarnák, se tudnák ezt plusz pénzzel megfejelni, mert a törvény tiltja. Vagyis Arad városa nem engedélyezheti a plusz 30 állás betöltését.
Aradon a helyzetet súlyosbítja, hogy az Aradi Nap információi szerint a bérkeret így is szűkös, eleve többre lett volna szükség, és várhatóan már novemberben kiürül. Amennyiben a kormány ezt nem pótolja költségvetés-kiegészítéssel, akkor év végére nem kapnak fizetést.

 

(Fotó: Gheorghe Falcă polgármester)

Categories: Aktuális, Slider