Merész tervek a védett övezetre: parkoló helyett monarchia-sétány

Merész tervek a védett övezetre: parkoló helyett monarchia-sétány

A városi tanács holnapi, július 17-i ülésének a napirendjén szerepel a rendezési terv, amely Arad védett övezetének, műemléképületeinek a megóvását, a belvárosi autóforgalom kiszorítását, hangulatos, „békebeli” arculat kialakítását tűzi célul. A merész, de elgondolkodtató megoldások élhetőbb várost akarnak az aradiak számára, ugyanakkor védik az épített örökséget, sőt, újabb vonzáspontokat is kreálnak, miközben a közintézmények sorát költöztetnék el. Amennyiben az elképzelések fele megvalósul az elkövetkező évtizedben, akkor a kidolgozói elégedettek lehetnek.
Mivel rengeteg apró változás, módosítás szerepel benne, csak néhány fontosat emelünk ki, azt is pontokba szedve. Mégis külön megemlítjük az egyik legérdekesebbet: a főúton a két villamosvágány közötti parkolót megszüntetnék, s a Monarchia éveit idéző sétányt, szökőkutakat építenének, de lenne kerékpársáv is.
Néhány további, konkrét elképzelés:
– Kulturális Negyed a Püspökség, Chendi, Blaga, V.Alecsandri, Goldiş, Eminescu, Desseanu, részben a Caragiale, Vârful cu Dor, Transilvaniei, Ceahlău, Ceaikovski, Russu Şirianu övezte részen. Itt kulturális intézmények, kávézók, apró kreációs műhelyek, üzletek lennének.
– Szálloda- és Regionális Gasztronómiai-negyed a Coşbuc, Mărăşeşti, Caragiale, Popa, Sava térségben, összekötve a történelmi negyedekkel.
– Aradi Vár: összekötnék a védett övezettel, megnyitnák kapuit, de erre még a jelek szerint sokáig kell várni.
– a védett övezet műemléképületeinek teljes felújítása.
– a Tököly tér (nagypiac) letakarítása, az övező épületek rekonstrukciója. A piac a Russu Şirianu utcába kerülne hangulatos sátrakba, várhatóan a hétnek csak 1-2 napján üzemelne, mint Nyugat-Európa történelmi városaiban. A tér alatt kétszintes parkoló (3,5 tonnás teherautók számára is).
– park a Szerb templom körül.
– a Maros mindkét partjának rendezése: stégek, kikötő, „úszó” vendéglők, nyári színház, további sportpályák, piknikező helyek kialakítása.
– a terv megállapítja, a legkényesebb kérdés a tranzitforgalom megoldása,a napközben beduguló központ tehermentesítése. Javaslat: a külső körgyűrű bezárása, új Maros-híd a Választó utca (Şaguna) végén Újarad irányába – erre terelnék a tranzitforgalmat a Hegyalja térről –, a közlekedési vonalak újragondolása.

Categories: Aktuális, Slider