Hat új villamos Aradnak

Hat új villamos Aradnak

Az aradi Astra Személyvagongyár Rt. nyerte meg a sokáig húzott közbeszerzési pályázatot, így a cég fogja szállítani a hat új Siemens Imperio villamost. Furcsa módon a hírt nem a polgármester jelentette be, hanem Vasile Blidar igazgató egy interjúban, ám a dolog érthető, mert az Astra, finoman szólva sem tartozik Gheorghe Falcă polgármester kedvenc vállalatai közé. Az okokat most fölösleges lenne felsorolni, a lényeg, hogy negyed évszázaddal a rendszerváltás után Aradon új villamosok (is) fognak közlekedni, várhatóan 2014-től. Kérdés viszont, hogy a 3-as vonalára beálló járművek kedvéért végre villamosbaráttá alakítják-e a meglévő, „okos” jelzőlámpa-rendszert, amelyik képes arra, hogy a forgalomtól függően zöld utat adjon az érkező villamosnak. Ha megmarad az eddigi, sofőrbarát rendszer, akkor nem sok értelme van az Imperioknak, mert a jelzőlámpáknál való várakozás tovább idegesíti az utasokat, a menetidő pedig nem rövidül.
Az Astrának egyébként életbe vágóan fontos volt, hogy megnyerjen egy beszállítói pályázatot, hogy a jövőben legyen referenciája.
A Siemens Imperiokat az Astra villamosgyára készíti, amelyik az egykori esztergapadgyár csarnokaiban található. A járműveket a város EBRD-hitelből fizeti. A pályázatra a lengyel PESA is jelentkezett, ők korábban Kolozsváron nyertek az Astrával szemben.

Categories: Gazdaság, Slider